RUNOKUU 2015 – Glorian Yö

 

Runokuun kuusituntisen avajaistapahtuman aikana runoillaan, käännetään, musisoidaan, jonotetaan lauttaa Tuonelaan ja tanssitaan proosabändin tahtiin. Mukana kansainvälisiä ja kotimaisia esiintyjiä, jotka yllättävät monitaiteisesti kaikki kirjallisuuden ystävät. Tervetuloa mukaan niin absurdille matkalle Tuonelaan, Wenla Männistön maailmaan kuin kansainvälisten vieraidenkin seuraan.

Kansainvälisinä vieraina nähdään Rae Armantrout (USA), Kerstin Preiwuβ (Saksa), Fazir Mualim (Dagestan), Kristina Posilovic (Kroatia) sekä nuoren polven venäläiset runoilijat Ivan Sokolov, Alla Gorbunova ja Aleksandra Tsibulja. Runokäännökset ovat saatavilla suomeksi. Illan juontavat runoilijat Aura Nurmi ja Kasper Salonen.

 

Ohjelma

18-22:00 Runoilijan vastaanotto
18:15 Jonimatti Joutsijärvi
18.45 Fazir Mualim ja Kristina Posilovic
19.15 Tila runon ympärillä
20:00 Estradilla Wenla Männistö ja Ansku Seunala
20:30 Pietarilainen runo tänään: uusi sukupolvi
21:30 Rae Armantrout
22:30 Ihmissyöjän ystävät
23:15 Absurdi matka Tuonelaan

18–22 Runoilijan vastaanotto

Onko elämästäsi koskaan kirjoitettu runoa? Runoilijan vastaanotolla, salaisessa teltassa, saat kertoa unelmistasi ja toiveistasi. Ei haittaa, vaikka kompastelisit sanoissasi: runoilija pukee tarinasi lyyrisiin vaatteisiin. Vastaanotto kestää 15–20 minuuttia. Saat runon mukaasi joko heti tai myöhemmin suoraan runoilijalta. Vastaanottoa pitää runoilija Outi-Illuusia Lilja.


18.15–18.45 Jonimatti Joutsijärvi

Jonimatti Joutsijärvi esittää otteita runokokoelmastaan Ohjattua kerhotoimintaa niille joiden sydämessä läikkyy. Teoksessa syvennytään uniin, aistimaailmaan ja tunteisiin sekä havahdutaan kohtaamisiin ihmisten ja eläinten kanssa. Joutsijärvi (s.1984) on monipuolisesti runouden, esseistiikan ja esitystaiteen parissa työskentelevä tekijä.


18.45–19.15 Fazir Mualim ja Kristina Posilovic

Dagestanilainen Fazir Mualim ja kroatialainen Kristina Posilovic esittävät runojaan.Runoutta kuullaan venäjäksi, englanniksi ja kroaatiksi.


19.15–20 Tila runon ympärillä

Saksalainen runoilija Kerstin Preiwuß esiintyy yhdessä Henriikka Tavin kanssa, ja he lukevat tekstejä sekä suomeksi että saksaksi. Preiwuß kääntää Tavin tekstiä äänteellisten samankaltaisuuksien kautta, ja lopulta runo yhdistyy äänteiden kautta hänen omaan runoonsa. Esityksessä kuullaan myös VersSchmuggel – SäkeenVERSoja -antologian runoja, joissa molempien äänet kuullaan samanaikaisesti.


20–20.30 Estradilla Wenla Männistö ja Ansku Seunala

Wenla Männistö on tyttö, joka sai Jukolan veljessarjan täpinöihin! Musiikkiesitys perustuu Riina Katajavuoren romaaniin Wenla Männistö. Nimiroolissa nähdään Milla-Mari Pylkkänen (Milla Rumi) Wenla Männistönä ja Anna-Riikka Rajanen Wenlan bestiksenä Ansku Seunalana. Kitarassa on Miikka Paatelainen, laulut on säveltänyt Kerkko Koskinen. Romaanin ja sävellysten pohjalta on tekeillä myös kuunnelma Ylen Radioteatterille.


20.30–21.30 Pietarilainen runo tänään: uusi sukupolvi

Glorian yössä tehdään tutkimusmatka uuden sukupolven pietarilaiseen runouteen. Lavalla nähdään runoilijat Ivan Sokolov, Alla Gorbunova ja Aleksandra Tsibulja. Leningradissa syntynyt, Pietarissa kasvanut englanninnopettaja ja runoilija Ivan Sokolov (s. 1991) aloitti kirjoittamisen 17-vuotiaana. Sokolov tunnetaan teoksistaan Murheellinen Ivan (2010) ja Minun kuolleeni. Alla Gorbunova (s. 1985) on pietarilainen runoilija, kriitikko, opettaja ja journalisti. Gorbunova on voittanut arvostetun Debjut-kirjallisuuspalkinnon vuonna 2005. Aleksandra Tsibulja ( s. 1990) on pietarilainen filosofian maisteri, jonka esikoisteos Van Goghin korva julkaistiin 2011, ja toinen, Matka veren reunalle, 2014.


21.30–22.30 Rae Armantrout

Runokuun pääesiintyjänä nähdään tänä vuonna yhdysvaltalainen Rae Armantrout. Runoilija lukee otteita tuotannostaan pitkän uransa varrelta. Lisäksi kuullaan Aki Salmelan tuoreita käännöksiä, joita esittää lavarunoilija Aura Nurmi. Armantroutia haastattelee Kasper Salonen. Rae Armantrout on Pulitzer-palkittu yhdysvaltalainen runoilija. Hän on opettanut pitkään kirjoittamista Kalifornian yliopistossa. Armantrout on julkaissut lukuisia runokokoelmia, muun muassa teoksen Versed, joka toi kirjoittajalleen Pulitzer-palkinnon. Armantrout tunnetaan language-runouden ensimmäisen sukupolven edustajana. Language-runous eli kielirunous on postmoderni runouden suuntaus, jossa tekstuaalisuudella ja kielellä on erityisen tärkeä sija.


22.30-23.15 Ihmissyöjän ystävät

Tämä ei ole kirjallisuuden soundtrack. Tämä on proosabändi. Tämä ei ole pop- tai rockmusiikkia. Tämä on yritys luoda uusi tila. Musiikin lähtökohta ja tekstimateriaali on proosa. Bändin laulaja on kirjailija Marjo Niemi. Saksofonisti/laulaja Pirita Tiusanen, basisti/kitaristi Jarkko Tiusanen ja rumpali Jaakko Aho vaikuttavat mm. krautrockbändissä Ritual Smoker, sekä Puistomäessä. Vuonna 2013 perustettu ja kaksi levyä julkaissut proosabändi tekee joka vuosi yhden keikan ja esittää aina uutta materiaalia.


23.15-24.00 Absurdi matka Tuonelaan

Vahva veri -ryhmä vie Runokuuhun absurdille matkalle Tuonelaan. Jos luulit, että taivaaseen on vaikea päästä, odota kun tapaat Tuonelan lautturin! Jonotus on kuin yökerhon ovella ennen pilkkua. Kreikkalainen kuoro säestää pierupillillä, kun lautturi valikoi. Kuka pääsee kyytiin ja kuka jää rannalle? Mitä pakataan mukaan – aurinkorasvaa ja pillimehuja? Klovnerian, musiikin, äänitaiteen, kirjallisuuden ja huumorin voimin lähestytään syvyyksiä, joita Shakespearekin rymysi. Pitääkö kaikkien lopulta kuolla?

Rooleissa
Tuonelan lautturi: Juha Jyrkäs
Tuonelaan pyrkijät: Tuuve Aro, Kukka Eklund, Jukka Laajarinne, Petra Lampinen, Jukka Nikki, Leena Parkkinen, Miina Supinen ja Essi Tammimaa.
Dramatisointi ja ohjaus: Kukka Eklund ja Essi Tammimaa
Sävellys ja äänisuunnittelu: Petra Lampinen ja Juha Jyrkäs


runokuu_banner

Tapahtuman järjestäjät: Runokuu, Kulttuuriareena Gloria, Yhdysvaltojen suurlähetystö, Goethe-instituutti, Osuuskunta Poesia