DESUTALKS 2017

 

DesuTalks on japanilaisen populaarikulttuurin harrastajille ja alan yrittäjille suunnattu seminaaritapahtuma. Ohjelma käsittelee animea, mangaa ja niiden lieveilmiöitä lyhyissä, syväluotaavissa puheohjelmissa.


LIVE STREAM:  https://youtu.be/zv03SMAFTbI


10:00 Glorian ovet avautuvat

10:20 DesuTalksin aloitussanat

Aamupäivän ohjelma

10:30-11:00 Taishou-kauden lähettiläs G.J. Ramstedt
Petteri “PtjTsubasa” Uusitalo (@ptjtsubasa)

Itsenäisen Suomen ensimmäinen Japanin-lähettiläs oli professori ja tutkimusmatkailija Gustaf Ramstedt, joka toimi Suomen edustajana Tokiossa 1920-1929. Aasian kielten ja kulttuurien osaajana hän loi vahvan pohjan japanilaisten hyvälle Suomi-kuvalle aikakautena, jolloin Japani oli suomalaisille vielä vain osa mystisiä itämaita.

11:15 -11:45 Kare ga Kanji wo Suki na Riyuu ~Sanat Piirretyissäin~
Jouni “Pilperi” Kuitunen (@Pilperi_Majs)

Kieli kuvaa aina puhujansa tapaa ymmärtää ja kertoa maailmasta ja kulttuurista jossa tämä elää. Anime, kuten kaikki muukin käsikirjoitettu viihde, nojaa hyvin pitkälti juurikin kieleen jolla se on kirjoitettu. Animensa raa’an riimuisana nauttiva kanjiherkuttelija kertoo aniotaviihteen kielellisistä erityispiirteistä ja kokemuksistaan siirryttyään käännetystä kääntämättömään viihteeseen.

12:00-12:30 Tetsuwan Atomu ja modernin animen synty
Perttu “Odyzz” Murto (@Odytsi)

Osamu Tezukan sarjakuvaan perustuva Tetsuwan Atomu eli Astro Boy aloitti vuonna 1963 televisio-animen aikakauden. Ohjelmassa tarkastellaan sen laajamittaisia vaikutuksia animen kehitykseen niin televisioruudulla kuin tuotantotasolla.

12:30-14:00 Lounas

Iltapäivän ohjelma

14:00-14:30 Cosplay ja heteromiehen tuska
Johanna “Huilailee” Kari (@Huilailee)

Coneissa piisaa komeiksi poikahahmoiksi pukeutuneita tyttöjä. Mistä tässä on kyse ja miksi se riipii nyymejä netissä? Onko sukupuoli vain kaunista harhaa vai onko taustalla feministien salaliitto? Otan selvää.

14:45-15:15 Vesisateessa on hyvä itkeä
Valtteri “Tounis” Strömsholm (@Touniss)

Animeharrastajien kanssa jutellessa vähän väliä nousee esille ajatus siitä, että hienovarainen kerronta on ajattelevan ihmisen valinta ja huutoitkeminen taas on noloa melodraamaa. Yksinkertainen ihminen nousee puolustamaan muiden yksinkertaisten ihmisten piirrettyjä ja kertoo, miksi joskus viulumusiikki ja vesisade on se, mitä piirretyt kaipaavat.

15:30-16:00 Anime ja japanilaisen kulttuuri-identiteetin rakentamisen tarkastelu historiallisissa sarjoissa
Johannes “Gorim” Myllyniemi (@NewGorim)

Luento keskittyy pohtimaan, miksi animen ja mangan historiallisen kontekstin ymmärtämisellä on merkitystä animen katsomiselle. Voiko katsojalta vaatia ennakkotietoa asioista ja jos voi niin kuinka paljon? Historian ja japanilaisen kulttuurin opiskelija vastaa, miten länsimaalaiselta katsojalta jää japanilaista vertaistaan helpommin ymmärtämättä eräiden mestariteosten hienous ja mitä monien teosten taustalta löytyy. Tarkastelunäkökulmana ohjelmalle on japanilaisen identiteetin rakennuksen kritiikki erilaisten teosten kautta. Aihe myös koskettaa aiemmin esiteltyä aihevalintaa Tonkatsu DJ Agetarouta ja japanilaista hiphop-/dj-kulttuuria.

16:00 Loppusanat